Smekickers historia

I Eskilstuna kom linedancen igång våren 1999. En liten grupp anställda på IBM deltog på några work-shops som hölls av en instruktör från Stockholm.
Några kläckte den goda idén att framföra några av de inlärda danserna på drakbåtsfesten som skulle hållas några månader senare.
Det blev succé och linedansarna fick priset ”Best in show”. Detta blev sedan starten till den första kursen som skulle hållas i linedance. Kursen arrangerades av IBM:s fritidssektion och instruktör var Robert Müller med fru Ann-Britt från Nykvarn.
Inledningsvis var det 40-50 förväntansfulla dansare som samlades i IBM:s idrottshall i Hållsta utanför Eskilstuna.

Efter några år hade skaran dansare decimerats något varpå idén uppstod att man skulle starta en förening och dra igång en nybörjarkurs för att locka fler dansare och på det sättet förhindra att linedancen dog ut. Föreningen Smé Kickers Linedanceklubb i Eskilstuna bildades därför år 2000 och bestod av en kärntrupp som sedan utgjorde föreningens interimsstyrelse:
Maritha Pettersson (ordf), Helena Linde (kassör), Madelene Lodin (sekr), Elvy Ringkvist (ledamot) och Marianne Pikner (ledamot).

Sedan dess har man i stort sett startat en nybörjarkurs per termin och parallellt med dessa arrangerat fortsättningskurser för de som dansat längre.

Sommaren 2000 kunde föreningen stoltsera med sina två första tävlande vid Swedish Championships, stöttade av en hängiven skara fans från sin moderförening. Antalet tävlande har därefter ökat och de tävlingsdansande har med sin tävlingserfarenhet bättrat på sin dansteknik alltmer för att kunna hävda sig i konkurrensen. Vid VM i Sverige 2006 kunde föreningen stoltsera med att vara en av de svenska föreningar som hade flest tävlingsdeltagare på tävlingsgolvet.

Större händelser som föreningen varit med om är bl a:

  • Uppvisning på Kungsträdgårdens stora scen i Stockholm under American Festival 2001
  • Två egna ”Fun Competitions” med flera utländska gäster/domare 2005 och 2010
  • En världsmästare i linedance vid VM i Nashville 2005
  • Sex medaljer vid VM i Dublin årsskiftet 2006/2007 (varav en världsmästare Rebecca Lodin i Newcomer Youth)
  • Rekord i antalet tävlande vid Swedish Open 2007 i Münchenbryggeriet i Stockholm. Ca 15 tävlande i Social-divisionen, samt drygt 10 tävlande i övriga divisioner
  •  En världsmästare i linedance (Madelene Lodin i Showcase Diamond) och flera bra placeringar av totalt fem tävlande från Smé Kickers vid VM i Kalkar 2008.
    Madelene avancerade därmed till den högsta klassen – Regal division – inom Classic Linedance
  • Medaljregn vid Swedish Open 2008. Totalt 16 medaljer, varav 10 guldmedaljer!!!

Ett otal uppvisningar och work-shops vid olika tillställningar i Eskilstuna-trakten, Fristadsnatta, Torshälla marknad, Vuxenskolans demonstration av sin verksamhet i Gallerian, Oktoberfester osv